top of page

Duhovni vodnik: Koherenca ali povezanost med srcem in umom

Od nas samih je odvisno ali bomo živeli v začaranem krogu stresa, skrbi, strahu, bolezni

in nesreče, ali bomo raje izbrali koherenco, intuicijo, zaupanje, ljubezen, zdravje in srečo. Slediti srcu zahteva zavestno odločitev, pogum in slepo zaupanje. To je lažje kot si mislite, saj to počnemo vsakič ko med vožnjo uporabimo satelitsko vodenje – Ker zaupamo, se sprostimo, saj vemo, da nas vodi po pravi poti.srce / povezanost med srcem in umom


Naredimo torej enako z inteligenco srca – naučimo se jo vključiti ter ji zaupati. Na voljo nam je v vsakem trenutku in do cilja bomo prišli po krajši ali hitrejši poti. Potrebno ji je prisluhniti – ko reče levo, zavijemo levo brez ugovarjanja (»kaj pa če«). Ob misli na inteligenco vas večina pomisli na um, ki domuje v glavi, natančneje v stotih milijardah nevronskih celic ter povezav in v 86 bilijonih možganskih celic. Vendar to niso edini možgani v naših telesih. Znanstveniki s področja nevrokardiologije so ugotovili, da se intrinzični srčni živčni sistem, ki je sestavljen iz več kot 40.000 nevronov, po kompleksnosti in sposobnostih brez težav kosa z možgani v glavi. Nevronske povezave v intrinzičnem srčnem živčnem sistemu mu omogočajo, da se uči, si zapomni, sprejema odločitve in celo čuti, zaradi česar mu upravičeno rečemo srčni možgani (višji jaz). Iz definicije inteligence (definirana kot razumnost, miselna iznajdljivost in uvidevnost, sposobnost razumevanja, sklepanja in reševanja problemov ter sposobnost pridobivanja znanj iz izkušenj) lahko sklenemo, da inteligenca izhaja tako iz možganov v glavi kot tistih v srcu.


Sporočila iz srca so po navadi povsem preprosta – zdrava kmečka pamet. Zaradi subtilnejše

narave jih običajno preslišimo in dajemo prednost glasnejši inteligenci glave, le ta pa ima v primerjavi s srčno inteligenco veliko hibo – ni zmožna videti celotne slike problema ali blagoslova. Upam, da ne bomo še ena od propadlih civilizacij, ki je zanemarila inteligenco srca. Znanost počasi dokazuje to, kar so pred nami vedeli Mezopotamci, Egipčani, Babilonci, Grki. Njihovo prepričanje, ki je utonilo s časom v pozabo je bilo, da je srce vir inteligence in notranjega vodstva. Ne le to, verjeli so, da je srce glavni organ, sposoben vpliva in usmerjanja posameznikovih čustev, moralnosti in sprejemanja dobrih odločitev. Danes na podlagi raziskav na inštitutu HeartMath njihova prepričanja označimo kot znanstveno potrjena dejstva.


Seveda pa inteligenca ni plod nevronov, temveč so ti zgolj posredniki informacij, ki na psihofiziološki sistem prihajajo preko energijskega srca, katerega vir je višje informacijsko polje duše, le ta pa rele za prasilo in njeno inteligenco. Inteligenca srca izhaja iz višje zavesti in intuicije, ki je najbolj univerzalna naravna sposobnost človeka ter dar s katerim se rodimo vsi. Raziskave kažejo, da so primarni jezik intuicije čustva, ki jih lahko spremljajo tudi informacije. Ni vprašanje ali imamo intuicijo ali ne, temveč ali ji znamo prisluhniti. Beseda intuicija izvira iz latinskega glagola »intueri«, ki ga prevedemo, kot gledati navznoter ali premlevati, do nje v resnici prihaja spontano, takrat ko jo potrebujemo.


Raziskave pri HeartMath so pokazale, da obstajajo vsaj tri kategorije intuicije: 1. implicitno

znanje 2. energetska občutljivost 3. nelokalna intuicija, ki velja za tisto pravo intuicijo – zanjo

je značilno, da vedenje ni posledica v preteklosti naučenih in pozabljenih znanj, podzavestnega ukvarjanja možganov s problematiko ali občutenja spremembe v energiji naše okolice. Raziskave kažejo, da je srce povezano z informacijskim poljem, ki ni omejeno ne s časom in ne s prostorom. Dokazi kažejo, da srce dobi in obdela informacije o dogodku v

prihodnosti, preden do njega sploh pride. Z raziskavo v slepi študiji so dokazali da so oboji -

srce in možgani, prejeli informacijo o čustvenem naboju fotografije, ki se je pojavila na

računalniškem ekranu in se nanjo odzvali, preden je bila fotografija sploh izbrana. Natančneje 4,8 sekund. Ugotovljeno je bilo, da srce pošlje v možgane vzorec živčnih signalov, ki se spreminja glede na čustveni naboj slike. Izmerili so, da se srce odzove 1,3 sekunde pred možgani in to dokazuje, da je prav srce izvor intuicije na fizičnem nivoju. Zadnji sklep raziskave je bil da stanje koherence, ki pomeni sinhrono delovanje srca, možganov in drugih telesnih organov, omogoča boljšo naravnanost na sprejemanje intuitivne inteligence srca. Ugotovili so, da v skupini, ki je vzdrževala 10 minut koherenco, ki pomeni sinhrono delovanje srca, možganov in drugih organov, omogoča boljšo naravnanost na sprejemanje intuitivne inteligence srca. Kot je razvidno iz raziskave, premore srce na fizičnem nivoju inteligenco, ki v povezavi z možgani in telesom lahko vpliva na naše videnje, čutenje in odzivanje na svet okoli nas. Ugotovili so da stres, ki žal postaja del vsakdana onemogoča koherenco, s tem pa posledično vpliva na prevodnost informacij od uma višje zavesti do srčnega uma preko nevronov in njihovih povezav do možganov kjer se oblikuje slika dane informacije na fizičnem.


Koherenca in sproščanje nista isti pojem. Koherenca pomeni red oz. harmonijo in povezanost

znotraj nekega sistema in med sistemi. Fokus, sposobnost učenja in odločanja so dosti boljši.

Informacije, ki prihajajo iz srca zaobidejo ego ter so popolnoma nevtralne in čiste. Srce pozna vašo preteklost sedanjost in prihodnost. Ve tudi kdaj je kaj prav za nas. Energija srca vsebuje božansko iskro, ki vas pelje v vašo notranje središče. Nasprotno nas možganski um vleče navzven in je vezan na izkušnje, travme, prepričanja omejene resnice ter izkrivlja naše misli. Zanimivo, da srce v zarodku začne biti preden se mu razvijejo možgani, kar pomeni, da se naš čustveni center razvije pred razumskim. Srce prav tako ustvarja koherenco v telesu s svojim ritmom, ki uravnava telesne sisteme in vibrira z vsako celico. 


Poskusite se v času dneva čim večkrat osredotočiti na srce, s tem sporočate srcu, da želite njegovo pomoč ali sodelovanje. Poleg tega čim večkrat občutite hvaležnost, sočutje in ljubezen. Ta čustva aktivirajo srčno energijo kar nas oddalji od preračunljivega uma. Odgovor ko srcu postavite vprašanje lahko pride na različne načine – toplota, metuljčki, mravljinčenje ali pa kratek in preprost odgovor, ki vas prešine v trenutku.

Blagoslov harmonije vsem,

Tomislav Brumec

 

Comentarii


Comentariile au fost dezactivate.
bottom of page